9. jun, 2018

Ge din hund, den trygga sommaren

Ge rätt och bra förutsättningar till din hund så att det blir en glädjefylld sommar som visar att din hund mår bra i sol och värme. Jag börjar med- att om hunden gillar vatten, och också vill bada, så är det både kul och svalkande. Sedan kan man som jag gjorde mycket med Izza på fotot, vattenapportera, simträna, men också bara bada och ha kul, förresten min hund var väldigt värmekänslig på sommaren och skulle vi kunna gå promenader, så fick hon alltid börja med att ha badat/simmat innan, då funkade promenaden. Men nu är det så att hundar både tråkigt sorgligt och onödigt drunknar varje år och till följd av att hunden kommer för långt ut i vattnet, och inte orkar ta sig tillbaka eller om det finns strömmar ute i vattnet och sugs ut i dem. Om du ska låta hunden simma/bada så ha en flytväst på hunden med funktionen där du kan fästa en långlina - en billig livförsäkring fast innan du ska börja med det ,så bör du ha tränat med hunden i vatten och långlinan så att hunden är van vid linan och inte trasslar in sig i den. Jag lät mina hundar simma alltid parallellt med strandkanten. Inte rakt ut, men vid ett tillfälle så skulle hon ut och simma efter änderna som var rätt långt ut, och där var det "tur" att hon var lyhörd och lyssnade på min inkallning och dessutom var hon en van och stark "simmare" så hon simmade tillbaka, så det är lätt hänt att olyckor kan ske om man inte tänker sig för och åter igen ge de bästa förutsättningar till sin hund OCH det vill man ju, annat vore ju konstigt.

Algblomning som sker både i insjöar och i havsvatten, blågröntbrunt till färg och rätt geggigt, är ett gift för hunden att bada i och/eller dricka, hunden dör av förgiftningen, ger nervskador, leverskador. Direkt till veterinären eller kolla läget i vattnet innan hunden får bada- så är det en lätt livförsäkring.

Huggormarna biter hunden i tassar, ben, huvud och nos. Finns mycket i skärgården, skogen, ibland in på tomter. Blir din hund biten så ska hunden vara i stillhet för att inte giftet ska spridas mer som det gör i rörelse. Snabbt till veterinären, fortf. lite olika uppfattning av veterinärer om att ha cortison till hands och ge hunden. Jag hade det speciellt när vi var ute och spårade i skogen, ville inte vara utan, sedan under värsta tiden, då det är huggormstider så är det bra att ha hunden i koppel under promenaden, då har du koll som hundägare vad som rör sig i buskar och snår :) min första hund blev huggormsbiten ute i skärgården, ute på tomten, hon blev väldigt illa biten, eller rättare sagt det var mycket gift som ormen hade, hon blev biten både i tassen och nosen, så huvudet, nosen blev som en mindre fotboll, när vi skulle in till veterinären, så hittade vi henne inte först, när vi upptäckte henne så hade hon tagit sig in långt under husgrunden, för att hon förmodligen kände att hon skulle dö, usch så hemskt det var, och vilket jobb med tiden som tickade på att få ut henne därifrån, tills slut lyckades vi och kunde komma in till veterinären, som inte gav oss något större hopp, men hon fick behandling och mirakel hände hon kryade på sig utan en endaste komplikation av giftet, och levde tills hon blev 13 år.
Låt din hund inte bita någon padda, det är inte dödligt, men hunden blir rejält sjuk och då är det veterinären som gäller isf.

Åter igen NOLL hundar i varma bilar, spelar ingen roll om bilen står i skugga eller solsken OCH du ska "bara" göra något som går fort, finns inte en endast ursäkt, skäl till att lämna hunden i bilen sommartid. Ta ditt ansvar som hundägare. Enkelt som så.

Våteksem/hot spot som är väldigt vanligt på badhundarna med tjock underull, bildas utav fukt och hundens egna hudbakterier, och ev. småsår i huden bildas på speciella utsatta ställen på kroppen, som hals, runt öron, ljumskar, svans. Ett sätt är att handdukstorka dessa ställen för att undgå våteksem, mina hundar har haft det gånger fler, veterinärbesök för behandling, dessutom så dök min hund, hon gillade att stoppa ner huvudet under vattnet, så efter många badsäsonger så fick hon oftast öroninflammation som behandlades av veterinär så tänk på det, kolla öronen, bildas fukt många gånger.
Badhundar som blir kalla, och det ska de helst inte bli kan få vattensvans, blir som en förlamning i svansen och den hänger rakt ner och det är smärtsamt för hunden, åter igen veterinärbehandling för smärtstillande.

Kolla hunden, kamma igenom pälsen så att inte krypen/fästingarna sätter sig och kan ge sjukdomar, använd fästingmedel helst giftfritt och utan kemikalier. Nu kan hunden bli borrelia vaccinerad. Mycket bra.
Låt din hund inte äta sniglar hu va äckligt måste jag säga. För sniglarna kan sprida parasiter som lungmask och fransk hjärtmask, avmaska hunden om den fått i sig snigel och åter igen prata med veterinären, dom måste ju ha högsäsong på sommaren :) hua tänk de som tycker att sniglar är en delikatess att äta nu menar jag dem i människo gestalt., och kanske det inte är riktigt samma sniglar som hunden lyckas äta.

Rävskabben, rullar hunden sig där en smittad räv varit så kan hunden få rävskabben, och det ger intensiv klåda, behandling finns hos veterinär.
Va inte ute och cykla med din hund på dan, när det är som varmast, utan det ska isf. ske tidig morgon eller kväll, för din hund kan få värmekollaps, eftersom en hund kan inte svettas som en människa. Det är en hund och som hundägare är det mycket bra att veta/lära sig hur en hund svettas, och förstå därav att en hund blir lätt överhettad.
Jordgetingar, getingar, bin, och deras stick kan göra din hund väldigt sjuk, med kräkningar, svullnad, åter igen kan veterinärbehandling vara aktuell.
Som tur hade jag cortison tabletter som jag nämnt, när min hund blev stucken av jordgetingar, slöa och stickiga var dem i slutet av sommaren, hon blev stucken av tre stycken innan vi kunde ta oss därifrån, då spottade hon ut en död jordgeting från munnen, som tur hade hon inte blivit stucken i mun, däremot i tassen och ovanför ögat. Raka vägen hem där hon fick cortisontabletterna, för hon blev rätt påverkad av sticken, men efter några timmar så hade hon kryat på sig.
Så med andra ord försök att skydda din hund så långt det går, och inprogrammera telefonnr i mobilen till både djurambulansen och veterinären.
Ha det bra och kul ute i sol och värme med din hund på bästa sätt. och med de rätta förutsättningar så långt det går.