22. apr, 2018

Nämen - är det korvspår på gång......???

En valp tycker om att använda sin näsa, och eftersom en valp är nyfiken, lekfull och vill lärasig saker, så kan korvspåret vara det rätta att introducera-hemma, inomhus till att börja med. Valpen kan börja med det vid c:a 3-4 månader. När valpen är trygg och behöver lite av "kuliga" övningar, som inte är något krav utan det är på en valps nivå. 

Man kan dra ett spår i ett rum, med en korvbit i snöre, sedan vid spårslutet så göms korvbiten lite lätt, så att valpen får använda sin nos ända fram till korvslutet. Och du som ägare är där med berömmet när valpen har spårat fram till korvbiten. 

Går det hur enkelt som helst, så kan det bli korvspår igenom två rum. Men om det däremot  inte går så där bra, så kan det vara att valpen inte är mognadsmässigt klar för korvspåret och får vänta en till två veckor och testa igen. Gör inte heller korvspåret för långt, hellre korta och valpen klarar det med bravur så att säga.

Sedan när det är avklarat och valpen är en fena på korvspår och tycker det är kul att spåra korv, så börjar det bli dax att flytta korvspåret utomhus, där kan nästa introducering bli för valpen att korven doppas lite i nötblod, eftersom det är det blodet man oftast använder när man utbildar hunden och för all del ägaren :) i viltspår.

Så drar man det i gräset i några metrar, eller varför inte i en lätt skogsterräng, också där några meter fram, jag pratar om c:a 5-6 meter i raksträcka och spårslutet kan nu vara ett annat alternativ än korvbiten med blod på, inte så bra för valpmagar att äta. Spårslutet eller ja korvslutet, kan vara något gott som valpen tycker om som belöning eller lek, eller en älskad leksak, och ditt beröm.

Valpen lär sig snart att använda nosen för att följa spåret. Sedan en dag när valpen med gott självförtroende och är lite van vid lukten av nötblod så kan ett blodspår eller/och viltspår introduceras om du använder också en klöv samtidgt så blir det riktigt spännande för valpen att introduceras i denna spårning, fortfarande är spåret 6-10 meter långt. I dessa spårslut så kan man fundera på vad som ska vara som belöning lite beroende på vad din valp tycker om. Men prova också med klöven, att det är själva spårslutet och belöningen.

De här valpspåren är bara på introduktion och på valpstadienivå. Och de räcker som spårintro, för en valp, att göra en gång i veckan. Sedan är det så mycket annat att introducera valpen i. Innan unghundstiden/vuxen och då du kan börja mer på riktigt med att spåra, så behöver valpen bli introducerad i grunderna för vardagslydnad innan den blir en duktig spårhund ATT hunden är/vara väl  i hand. Med det menas att vovven och du som ägare/förare har lärt vovven inkallning, sitt, sitt stanna kvar, gå i koppel utan att dra, följsamhet, passivitet, och att du och din hund har en kontakt, ett samspel, hunden lyssnar på dig och vet vad den får göra och inte göra och dessutom så ska din vovve anse att du är något som är ytterst intressant :) Det här är grunderna till vardagslydnaden men ack så viktiga. Din valp ska introduceras till dessa moment dessutom är hantering av valpen också viktig att den lär sig att det är något positivt. Sedan från valpstadiet när den går in i unghundsåldern så har du så mycket lättare att  nu börja mer  ordentligt med vardagslydnaden, och viltspår övningar, du har förhoppningsvis fått en mer lyhörd unghund. Och det underlättar alltid. En valp som fått prövat på introducering av vardagslydnaden och att viltspåra kan ju inte bli en bättre utgångspunkt, när valpen går in i unghundstiden.