4. apr, 2018

Steget före i dina val- var påläst och ha koll som hundägare

Försök att ha koll - alltid, både när du ska välja hundinstruktör och deras hundkurser. Stämmer instruktörens tillvägagångssätt - att träna hund med dina värderingar?
Men nu var det inte hundinstruktörernas roll jag skulle skriva om utan åter igen- att tänka på inför hundars sommarboende på hundpensionat, tiden börjar ju närma sig.
Välj rätt och välj med omsorg för du lämnar över en viktig juvel, din hund, som du vill ska ha det bra medans du är på resa eller där du inte kan ha med hunden.

Många gånger när jag sitter och läser om olika hundpensionat på nätet, så står Ingenting om tillstånd, Ingenting om vad för utbildning personalen har i hund, Ingenting om hur det ser ut på natten i form av personal/säkerhet, Ingenting om hur många hundar varje person/personal ansvarar för.

För att driva pensionat verksamhet krävs tillstånd, att yrkesmässigt ta hand om 4 hundar eller fler oavsett i privat hem eller särskild byggnad. För att få tillstånd krävs att personal gått utbildning och fått kunskap i smittspridning, problemhund, stressreaktioner hos hund, enklare hundsjukvård. Länsstyrelsen och Jordbruksverket utfärdar tillstånd.
En del hundpensionat använder Svenska Kennelklubbens inackorderingsavtal, avtalet reglerar ansvarsfrågan om något händer hunden och vem är skyldig göra vad, ex om hund biter, skadar annan hund, dödar annan hund eller vice versa., hund blir smittad eller allvarligt sjuk. För händer olyckan och du inte har papper på något och hunden är hos relativt oseriösa människor så kan det lätt nekas till ansvar. Tänker själv tillbaka på min ena hund, men det var när det hände hos privat dagmatte och daghusse med hund, min hund trivdes bra hos dem, men en dag när jag skulle hämta min vovve så såg jag när vi var på hemväg att hennes svans såg ju helskum ut, hon kunde bara röra en bit på översta delen och resten hängde ner, hon som alltid bar sin svans med stolthet. Jag hade inte fått någon förklaring när jag hämtade henne - ingenting, jag ringde dem och frågade men de började neka, sunkigt nog, så jag fick åka till veterinären med henne, och förklarade det jag visste och inte visste, veterinären konstatera att hon fått en rejäl smäll över svansen, det blev smärtlindring och antiinflammatoriska preparat + saftig veterinärräkning. De som hade ansvaret över dagen för min hund fortsatte neka och vägrade bidra till veterinärräkningen- där hade jag önskat mig ett inackorderingsavtal eller en skriftlig överenskommelse. Behöver jag säga att min hund fick aldrig mer komma till dem. Hade jag fått en förklaring till vad som skett och att de hade koll, så då hade kanske allt varit i ett annat läge, men detta att blåneka.Så jag fick lära mig den hårda vägen, tyvärr också min hund.

SKK rekommenderar hemförsäkring, och då ska du kolla att du har en ansvarsförsäkring ifall din lilla ögonsten ställer till med något. Att hunden har en liv och veterinärförsäkring.
Att pensionatet har en ordentlig företagarförsäkring som täcker ansvar för skador av hundgästerna.
Boka ett besök innan det blir aktuellt att lämna din juvel på pensionat, hur ser lokalen ut? hur ser miljön ut? både den inne och den ute. Ställ frågor-- Är det bemannat nattetid? eller följer hunden med personal hem (börjar bli vanligt) och hur och vad gäller där? personligen gillar jag inte det, låter bra men jag har ingen koll vad/hur det ser ut hemma hos den personalen eller vad för regler som gäller för hunden som jag då inte har varit inblandad i eller gett tillstånd att det är okej.
Finns brandlarm? hur ser rutinerna ut nattetid?

Jordbruksverket krav på inomhusmiljön för hundar är att fönster ska finnas som släpper in dagsljus, inte bli för varmt, ingen irriterad belysning, hur ser rastgården ut? enl Jordbruksverket så ska det finnas både sol och skugga, skydd mot regn och blåst, finnas liggplats upphöjd från marken, kan hunden själv gå in till lokalen från rastgården?. Hunden ska komma ifrån rastgården och rastas på annan plats, hur många gånger görs det?. Finns främlingsförbud? bara komma och besöka på bestämda tider-gäller det? för att slippa onödig stresspåverkan hos hundarna.
Lämnas hundarna ensamma på pensionatet och isf. hur länge och varför det?
Vid skador om det nu skulle hända- är det självklart att personalen åker iväg till veterinären med din vovve?
Mycket att tänka på, men när du kommit in i tänket så är det lätt att välja rätt så att vovven har det bra, eller kanske jag ska vara hemma..... säkrast så :)

Apropå detta att blåneka som en del människor har tendens att göra, men ack ja det kan ändras och rättvisan segra, och människan får ta sitt ansvar för vad sin hund har gjort. En annan händelse som hände mig och min hund som är på fotot, vi var ute och promenerade, mina hundar tränar jag så de kan vara lösa under lydnad, jag hade hört via andra hundägare att det fanns en riesenschnauzer en hane som var aggressiv, och som hade bitit andra hundar och aldrig att det hade blivit någon åtgärd/konsekvens av hundägarens hantering av sin hund. Vi hade sett ekipaget flera gånger på håll, men alltid haft marginal att ta andra vägar. Denna gång hände det, att vi hamnade helt på varann, ingen reträttväg OCH det var två hundägare med fem brukshundar, alla lösa och där var den aggressiva riesen, det som hände, var att vi försökte ta oss därifrån men hundarna hade omringat min hund, utom en som gick för sig själv, så de som stod runt min hund var två riesen och två dobermann, jag och min hund stod blixtstilla hade min hund rört sig i detta ögonblick hade de bitit ihjäl honom, tack vare att han var stark mentalt så klarade han det och mitt stöd, jag sa att han skulle stå stilla, medans jag bad hundägarna kalla in sina hundar men det sket dom i, iaf, den som hade riesen hundarna, den andra fick till slut efter ett tag bort sina dobermann hundar, och när det hade blivit lite lättare med mindre hundar runt min hund, så försökte jag ta in min hund och riesen ägaren började gå därifrån OCH det sista den aggressiva hunden gör att bita min hund både i nacken och i benet innan han sticker därifrån, utifrån mer eller mindre en tuff händelse, så började jag undersöka min hund hur illa det var, och det hade börjat blöda ordentligt, jag ropar efter hundägaren att hon ska stanna, för jag säger att din hund har bitit min hund, svaret blir nähä, det har den inte gjort, jag visar var betten har tagit, och det blöder, men då blånekar hundägaren fast hon ser detta.
Jag får åka in till veterinären för skadorna och ber om ett skrivet veterinärintyg på skadorna. Därefter gör jag en polisanmälan för jag är rätt ilsken över allt ihop. Nu visste jag inte vart ägaren bodde men ungefär. Det här var på den goda tiden :) då polisen hade tid att ta sig an de här ärendena. Så de skulle hålla utkik efter ägaren och hennes aggressiva hund. Veckorna gick, inget hände jag ringde en gång till polisen och frågade hur det gick, men inget hade hänt. Så jag la det mer eller mindre på hyllan.
Så plötsligt en dag ringde polisen och sa att de fått tag i personen, dessutom så skulle hon betala veterinärräkningen och be om ursäkt sa polisen, jojo tänkte jag......
Men en dag så blev det så, jag fick för mina veterinärutlägg och hon bad om ursäkt, å hon var inte den förnekande personen utan ansvar inför sitt hundägarskap, hon var rätt mesig, fast det här var ju med polisens hjälp, egentligen så skulle det skett utan hjälp från dem, men jag var glad att jag fick ett sånt stöd av polisen och deras hjälp från dem, det betydde mycket både för mig och min hund. Så händelser kan ändras sig från det hårda till det goda. Tacksam var jag över att det rätta fick ske.