26. feb, 2018

TJOHOOO... När blir bäst att komma som valp i huset

Att hämta hem sin underbara valp, är en stor glädje, men i vilken vecka är egentligen den bästa tid för att övergången ska bli så skonsam som möjligt.
Kennelklubben säger vid 8 veckor och det är egentligen det vanligaste MEN valpen har sin socialiseringsperiod mellan 4-12 veckor och är enligt etologerna Susanne Hetts och Daniel Q Estep som känsligast då. Enl. dem så utgör det en risk för ett trauma att skiljas från sin mamma och syskon. Och försvårar naturligtvis att valpen blir trygg. De rekommenderar att hämta valpen mellan 9,e- 11,e veckan.
Jag håller med, jag har hämtat mina valpar när de varit 8 veckor, en var 9 veckor och en var 10 veckor och jag måste säga att valparna som jag hämtade vid 9 veckor och 10 veckor, var mer lättillgängliga och nyfikna, dessutom så gick allt så mycket smidigare, valpen var mer trygg i sig själv. Valpinställningen var mycket mer positiv till den nya miljön, det blivande hemmet än de valpar jag hämtat vid 8 veckor.

Så nästa valp kommer vara för min del, mellan 9-10 veckor, sedan kommer nästa känsliga period enl nämnda etologerna som är vid 12 veckors ålder, så den veckan kanske man inte ska hitta på så mycket med valpen. Men lite senare är det hög tid att komma igång med miljöträningen, lite i taget, INTE allt på en gång. Valpen kan träffa olika slags människor, olika språksäkra hundar, som är vänliga, andra slags djur. Testa olika underlag, åka kollektivt, båt, buss, tåg, T-bana, pendeltåg och bil. Nya miljöer, stad och landet, nya synintryck och nya lukter.

Men fortfarande så är det viktigt med valpåterhämtning, sömn och vila.
Vid ungefär 16 veckor och fram till unghundsperioden c:a 7 månader så är det oftast en lugn period, fysiken stabiliseras och likaså beteendet. Men mycket kan ändras, innan allt är på plats, lite senare kommer som man kallar för spökåldern, och tänk på att en större hund är först vuxen vid c:a 3 år mindre raser går det fortare. Färdigväxt i kroppen/fysiken är vid c:a 1 års ålder. Från 16 veckor där kan man om man vill börja en valpkurs, oftast bra, så valpen får träna sig i hundspråk, leka på lika villkor. Sedan så finns det ju detta att du som hundägare kan lära valpen att använda sin näsa utan krav, bara lekfyllt i ex. ett valpspår. Dessutom så blir valpen av med massa överskottsenergi på ett bra sätt och lär sig inför blivande spårning att bli spårsäker som vuxen hund. Ditt och valpens samspel stärks också, ni lägger grunden till en bra och fin kontakt.