12. feb, 2018

Du och jag ska det va´- i den viktiga inkallningen

Som börjar redan med valpen, och för valpen är det något av det viktigaste att lära sig. De första stegen till grunden av kontakt, och det sociala samspelet som heter samarbete.
Börja inomhus, när valpen har "landat" och blivit trygg i hemmiljön.
Ett "kom" när valpen är på väg till dig. När valpen är framme hos dig, kommer stora belöningen, en belöning som valpen upplever att det är givande att komma. Alternera belöningarna och du får börja upptäcka vad din valp tycker är "gott" och kul, dessutom så ska valpen tycka om att vara hos dig, valpen förväntar sig att det roliga i livet sker hos dig.
När det är på valpstadiet så kan förstärkningar i inkallningarna vara ex. gott godis, matskålen med mat, röstberöm, kelstund, lek med favoritleksak. Valpar är följsamma och inkallningsgrunden utvecklas för kommande "vilda" energirika unghundstiden.

Som retrieverägare (jaktgolden) jobbar man mycket med visselpipa, och att lära valpen inkallning på visselpipa är att göra en inkallningsvisslning strax innan valpen ska få sin mat. Kan läras in med att säga/ropa namnet på valpen + kom + 2 korta visslingar i visselpipan. När valpen är på ingång ges röstberöm och matskålen med mat. Sedan så alternerar man med bara namn + kom + belöning(ar) och namn + kom + visselpipa + belöning.

Valpen ska lyckas varje gång i alla lägen och det är DU som hundägare ger de rätta förutsättningarna till att valpen lyckas med inkallningen.

När valpinkallningen går som en dans så är det dags att förflytta sig utomhus och pröva. Pröva att ha valpen lös på säkra ställen och gör på samma sätt som inomhus, du prövar när det är lugnt runt dig och din valp, även om det är lugnt så finns det säkert något som upptar valpens uppmärksamhet, då blir det till att som ägare ta till att "gömma sig" en aning bakom ex en buske, eller springa ifrån valpen några steg så att den följer dig.
Du som ägare ska ju bygga upp en kontakt och ett socialt samspel där valpen följer dig och trivs med det.
Viktigt att inte slarva med belöningarna/aktiviteter/lek. Ögonkontakten tränas upp också, så fort valpen söker din kontakt så är det bra + belöning. Eller att du lockar valpen till att ta ögonkontakt.

Inkallningen bygger på samarbete, socialt samspel mellan dig och din valp/hund, en dag är det ett kvitto på din relation med din hund. När den är lös.
Utomhusövningarna görs som jag nämnt, utan större störningar. Du ska introducera valpen till en inkallning hos dig som valpen inte kan motstå, den blir följsam, lyhörd, för det behövs när valpen senare blir unghund och mer självständig, då kommer det att behövas meeeraaa av inkallningsövningar att träna (kommer återkomma med det)
För det är ju så med inkallning att det roliga ska inte ta slut för valpen/hunden utan associationen hos valpen/hunden är att det händer något bra, intressant hos dig som ägare.