7. jan, 2018

Bästa Vänner är guldkant på tillvaron.....även för en hund

Visst behöver hunden bästa kompisar som hunden trivs med och har kul tillsammans i leken (där de ska vara jämbördiga) ett växelvis tagande och givande, som ex, jaktlekar, en bästa hundkompis som hunden blir glad av att umgås med och leka, innefattar också att upptäcka världen, tillsammans med sina ägare...okej då de får också vara med. En hund behöver inte hälsa på alla hundar den möter, utan det är du som ägare som bestämmer vem/vilka hundar du vill att din hund ska umgås med och/eller hälsa på. Det ska vara hundar som du lärt känna och även din hund, och där ni trivs med hunden, eller om du är tillräckligt kunnig att läsa av en främmande hunds kroppspråk, att det verkar okej, för din hund att hälsa på, en hund som är vänligt sinnad, eller en artfrände brukar också funka bra. Så låt inte din hund avgöra vem som den ska umgås med i första kontakten utan det är du som ägare som har ett ansvar för att det ska bli bra och avgör vem som din hund ska hälsa på. Så att din hund får fortsätta att vara en vänlig trygg och signalsäkerhund.
Likaväl som leken är viktig för en hund, och berikar hundens vardag, så ska det ske med måtta, så att det inte blir ett stressmoment, eller ska ersätta relationen/kontakten med ägaren.Likaväl som leken är viktig så är passivitetsträningen lika viktig. Speciellt hundar som är energiska och livliga, som bägge var på bilden, så bör leken inte vara varje dag, utan några gånger i veckan,, när det är energiska/livliga hundar så kan det bli skador i leken, för Izza var det så hon skadade ögonen när det hann bli de vilda lekarna, innan vi som ägare avstyrde leken. Ena gången fick hon en klo i ögat som perforerade hornhinnan, det gick bra till slut med ögonveterinärens hjälp, och hon fick ett ärr på hornhinnan, som hon klarade av bra i sitt liv. Hon fick andra skador också på ögat, de här vilda lekarna, eller de skruvade upp tempot, något oerhört, i unghundsåldern, som senare lugnade ner sig naturligtvis, men när hon var i unghundsåldern och fick sina skador så sa jag till slut till ögonveterinären --att nu får hon sluta leka, för hon skadar sig ju bara, (med tanke på ögonskadorna) så svarade ögonvetrinären-- nej!! det tyckte hon inte alls, jag skulle inte frånta min vovve något som är både roligt och hundutvecklande. Och så fick det bli, Izza fick fortsätta leka, och jag hade hjärtat i halsgropen mellan varven, men undan för undan lärde hon sig parera, både hundars tassar, klor och (även stora träd hände vid ett tillfälle) hur hon skulle leka med sina bästisar.
Och bara något viktigt!! när hundar ska leka ska de vara lösa och utan halsband/sele för att minimera risken för skador ex. om de skulle fastna i den andres halsband eller något annat värre och onödigt.
Izza hade 5 riktiga bästa hundvänner, där leken och att gå promenader ihop var en guldkant på vardagen, för både hundar och ägarna.