10. okt, 2017

Friskvårdsträna din hund med genomtänkt planering

Friskvårdens träning för hund är att förebygga skador och även att öka prestationsförmågan, hunden ges en god kondition, kommer att ha sin rörlighet intakt utan stelhet efter ex. viloläge eller stelhet i allmänhet. Träningen anpassas till arbetsuppgifterna men också i kombination till styrka och en mental träning.

Motion är viktig för en hund men ska givetvis anpassas till hundens ålder och rörlighet. Genom hundens hela liv så bör allmän tillståndet vara gott, i kombination med att hunden ska vara glad och ha livsglädje.

Glöm inte att hunden ska ha minst 1 vilodag per vecka, för återhämtning som handlar om att hunden ska återhämta sig mentalt och kroppsligt/fysiskt- då gör man som hundägare att träningen hoppas över och motionen läggs på hyllan för den dagen eller dagarna. Rastning och vila är det som gäller., så din hund blir/är harmonisk.

Så vad kan jag som hundägare göra för att min hund ska må så bra som möjligt inom friskvården.

Dels att förebygga med bra foder, läs och jämför innehållet emellan foder men också vad hunden ska göra, ska den arbeta, träna, eller lite lugnare liv- hur lugn eller livlig hunden är och även i vilken ålder. 

Motionen som inte ska ge några skador. Simning är en bra motionsform som inte ger skador, men tänk på detta!! att hunden får inte svälja massa vatten om den ex. hämtar pinnar, eller apporter, då finns risk för att hunden kan bli allvarligt sjuk och till och med dö., pga den svalda vattenmängden.

Motion/Promenader i kuperad terräng är den bästa motionen för hunden anser jag, hela kroppen kommer i gång och blodcirkulationen flödar och muskler byggs upp. Dessutom så är underlagen mjuka, så det ger inte skador, ha helst hunden lös eller i lång lina om inte lydnaden/inkallningen sitter, för att den ska kunna röra sig som den vill, däremot så ska du visitera hunden efter träning/motionen/skogspromenader så att inget har rispat eller gett sår på hundens tassar, mun, ögon, öron, kropp/hud ungefär samma genomgång som när man kollar efter fästingar.

Hundens vikt är något att hålla koll på, inte bra om den blir överviktig, utan den ska hållas slank genom hela livet. Visst kan hunden få äta goda grejer ibland, men kompensera då det med lite mer i motionväg.

Massage är bra för de hundar som mår bra av det och då menar jag att hunden inte ska vara sjuk eller skadad, dessutom så ska du veta HUR du ska massera.

Bra att förebygga med friskvård är att hunden får en väl kroppskännedom i sin rörlighet, dessutom så stärks självförtroendet, det kan vara balansgång på ex. stockar, stenar, eller stubbar, men börja i liten skala först, och att hunden är trygg i hela momentet, en trygghet som du ger som hundägare, hunden ska inte kunna skadas eller bli rädd utan det ska vara kul, dessutom när det blir lite högre höjder så låt INTE hunden hoppa ner själv utan lyft ner den, för de hårda nerhoppen som blir då hunden hoppar kan ge skador på frambenoch bogen. Min ena hund Izza var en hejare på att balansera på höga stenar, men där fick jag vara med vid nerhoppet, för det blev för högt i nedslaget, så att inga skador skedde, för det vill man inte ha.

Friskvården innebär även att hunden är en flockmedlem,  en älskad familjemedlem, och får vara med på det mesta, även när den blir äldre. Att den fortfarande får lösa uppgifter när åldern ökar på hunden.

När hunden blir äldre så är det vanligt att hunden får artros i lederna och som ger inflammation, som i sin tur leder till smärta och stelhet. Redan när hunden visar lite stelhet så gå då till veterinären och kolla upp det MEN också till en hundfysioterapeut de är specialutbildade på muskler och leder än vad som ingår i en veterinärs medicinska utbildning, tillsammans med bägges kompetens så kan hunden bli mindre smärtpåverkad och det ger en större rörlighet. Water treadmill är ett motionsband i vatten som hunden får gå på hos hundfysioterapeuten och kan sakta tränas upp till bättre rörlighet ihop med ex. veterinärmedicin. Sedan finns också bra tillskott för hund som har besvär med lederna, ex hundglucosamin, eller hundfiskolja med omega 3. Foder finns som är framtaget för hundar som har problem med leder. 

Åter igen fast hunden har fått artros så fortsätt med den kuperade skogsterrängen, det gör att hunden får/har muskler som bär upp det som är sämre i kroppen.

Använd sommartäcke för att ge hunden en bättre blodcirkulation och genom det så minskar muskelspänningar, vintertäcke är bra att använda på den äldre hunden med samma syfte att hålla hunden varm, så att blodcirkulationen flödar likaså innan och efter träning för att hålla muskler intakta.

Simma på sommaren utomhus och höst, vinter kan hunden få simma i bassäng.

Ger du din hund friskvård så kan den vara med i flera år till. Nu hade säkert min hund bra gener men jag hade också engagemang och gav min hund en bra omvårdnad och en planering av friskvården, tillsammans gav det mig och min hund flera år 15,5 år tillsammans.

Sedan en viktig faktor och många gånger till och med livsviktig- ha en hundförsäkring där också medicin och rehab ingår. Premierna är rätt höga per år men är värt det, när/om det händer att hunden behöver veterinärvård. Många hundförsäkringsbolag godkänner att dela upp premien per månad- halvår istället för 1 per år. 

För visst har du som hundägare ett ansvar att ge din hund en bra livskvalitet med ett smärtfritt och rörligt liv under hela dess liv och även när din hund är/blivit senior.