9. sep, 2017

Välj med omsorg

Om och när den dagen blir aktuell att du som hundägare behöver hunddagis eller hundpensionat, så var ute i tid MEN också, välj ditt ställe för din hund och bästa vän med huvud och hjärta. Läs på webben, deras hemsidor, jämför, och ställ dina frågor om det inte står förklarat redan via webben. För det är mycket som ska stämma, och jag/du vill att ens hund ska trivas, vara trygg och må bra under vistelsen.

Jag har sett en del, på promenaderna, när jag mött hunddagis hundarna och dess personal. Senast var det en hunddagipersonal som var i ett väldigt ostabilt känsloläge, och skrek på en av hunddagishundarna som i ren förskräckelse hukade sig, för djävligt om du frågar mig, jag skulle INTE vilja ha personal som är långt i från en harmonisk balans, ha hand om min hund. Skulle du själv vilja det?? du betalar dessutom rätt mycket för hundens vistelse där, så ställ krav och uppfylls inte kraven, då finns det bättre ställen. Det här ska ju göras innan du bestämmer dig och hunddagiset att du har en plats för din hund. Och är det så att din hunden har börjat på hunddagis, hundpensionat-- Läs av din hund, och dess beteende, varje dag, (för du känner ju din hund bäst) för att du ska kunna något så när veta att din hund mår bra av vistelsen- visst du bör få information om hur dagen varit av personalen, men den kanske inte alltid stämmer.

Jag hade min hund på pensionat ett dygn tack och lov, ägarna innan var väldigt bra och min hund hade varit där tidigare och trivts både med personal, hundar och vistelsen. Nu var det nya ägare och plötsligt för första gången, så när vi skulle gå hem, så var min hund så kissnödig att hon kissade precis utanför ingången till hundpensionatet, hade aldrig hänt tidigare, och jag fick känslan att hon inte varit rastad på länge. Det är att se sin hunds beteende, vi kom hem och jag googlade på omdömen på de nya ägarna och fick min uppfattning besannad att det var just det att fler sa att hundarna inte blev rastade ordentligt. Innan jag tog beslutet så pratade jag med ägaren om just detta, men jag fick fel svar så att säga. Så där blev det inte fler gånger att min hund fick vistas.

Jag har sett äldre hundar som är i samma grupp som yngre och inte riktigt orkar med takten som gruppen går i, de äldre hamnar på efterkälken och ser olyckliga ut, usch att man inte har mer kunskap. Där ska det vara grupper med seniorhundar, så de får lulla lite i sin takt, lika så med små raser, de ska vara med hundar i sin storlek, med tanke på skador, för naturligtvis så är det ju de små som far illa om de är i grupper med större raser, om det skulle ske någon olycka/skada. 

Stressade hundar, som inte mår bra av att vara på hunddagis och just av det har blivit stressade. Där ska personalen ha den kompetensen att se och ta upp det med ägaren att hunden inte mår bra av sin vistelse på hunddagis eller hundpensionat.

Vad är bra att veta då och jämföra när man vill hitta ett bra ställe för sin hund. Ja dels det som jag nämnt innan, men VAD har personalen för utbildning?? är det bara hunddagisägaren som har utbildning? rätt vanligt och hur är det med övrig personal, utbildning på hund är det grundläggande för mig och nu menar jag inte hunddagisutbildningen, anser att det är egentligen en självklarhet, utan jag menar just på hund, är de hundinstruktörer, hundpsykologer, eller har de bara läst enstaka kurser på hund. Eller inget alls?

Det är många som har hunderfarenhet, och det är bra men ska inte bara vara det som bär, utan mer av utbildad personal på hund, helst alla i personalgruppen.

Vad för tillstånd har hunddagiset? hundpensionatet?

Är de godkända/tillstånd av Jordbruksverket, Länsstyrelsen-inga anmärkningar av djurskyddsinspektörer, Godkända av Brandskyddsmyndigheten, Hur ser lokalerna ut? städningen? finns rastgårdar? hur ser de ut? säkerheten? viktiga saker och ett skydd för ditt djur, det här skyltar oftast de som har på webben, de som inte gör det, fråga då.

Hur är deras säkerhetstänk? hur ser det ut om en hund blir akut sjuk, eller blir akut skadad, kan de själva åka in med hunden till djursjukhuset? eller... hur är det på natten, finns personal med där hunden vistas under natten eller är de själva?? sover personal där? eller kan hunden sova hemma hos personal, och vad gäller då? allt värt och viktigt att veta. Vad gäller vid promenader, kan hundarna komma ur sitt halsband, koppel om hunden blir skrämd, stressad och vill fly bort, eller har de bättre selen, för hunden, eller om du själv vill att din hund ska ha det under promenaderna ex. t-selena så säg det och ta med ett för din hund. Hur är det med personalens koppelhantering? om de skulle ex. tappa kopplet, hur har de löst det. Jag var med om att min hund fick vara lös när de hade henne under hennes pensionatvistelse UTAN att ha frågat mig, nu var min hund van att vara lös och en väldigt lyhörd  hund, och inkallningen fungerade till 100% men ändå? jag sa ifrån sen när jag fick veta det, likaså att hon fått bada/simma utomhus, men sånt hade jag velat ta ställning till, innan det hände inte efteråt, så det är bra att fråga vad som gäller innan hundpersonalen gör något som du inte räknat med.

Har hunddagiset/pensionatet vettiga och lämpliga försäkringar?. Innehar de F-skattesedel?

Det bästa är ju att hälsa på innan, och ställa sina frågor då, hur de gör. Kolla läget med uppfödare, hundvänner, eller andra hunderfarna hundbekanta om hunddagiset/pensionatet.

Fråga hur en dag ser ut för hundarna. Hur hanterar personalen hundar som skäller, drar i koppel, eller är det personalen som bestämmer, eller hundarna? är det okej för personalen om det finns hundar som trycker till en annan hund? de äldre hundarna, är de en grupp för sig?, hur gör de med en hund som inte trivs där? hur mycket ansvar får praktikanter ta? som är utan utbildning , är de själva och går ut med hundarna? eller är någon utbildad hunderfaren personal med?

Hur mycket aktivering vill du ha för din hund? en del ställen har tillägg för att aktivera din hund. Går din hund heltid, så måste det finnas tid för återhämtning/vila för din hund för det är många intryck, lukter, miljö, hundar och människor att hålla reda på för din hund. Så när du vill träna din hund så kanske den inte är i form för det utan behöver ta igen sig mentalt. Och du som hundägare behöver kanske ta ny ställning till hur dagarna ska se ut och vara för din hund.

Läs av din hunds beteende om/hur den mår av hunddagiset/pensionatet. Är din hund som vanligt, då mår den okej över sin vistelse, men visar hunden sig mer ängslig, skällig, mer vaktig, spänd, uppe i varv eller visar extremt stor glädje när du hämtar den, så kan det vara något som inte stämmer, ta då upp det med personalen, för att hitta lösningar så din hund mår bra och är trygg på hunddagiset/pensionatet, byt annars för kravet ska vara från dig och ska levas upp av hunddagiset/pensionatet att hunden är trygg och nöjd med att vara där.