Senaste blogginlägget

14. jul, 2018

Vem ser hunden? och hur den mår i familjer där våld förekommer, eller i en relation där mannen utövar våld mot kvinnan.

Hundens utsatthet i våldsamma situationer och dess konsekvenser blir detsamma som hos kvinnan barnet/en konsekvenser i form av hot, skador, död.

När jag gick utbildningen grund och fortsättning i "mäns våld mot kvinnor" och "i nära relationer", så fick vi veta hur vanligt det är att mannen pressar kvinnan för att kunna utöva makt över henne genom att hota ha ihjäl, och/eller skada hunden allvarligt.

Ibland hot, men för det mesta hot som sätts i realitet genom att skada hunden eller helt sonika åka till veterinären för avlivning.

När kvinnan misshandlas och kanske knappt kan gå och är blåslagen. VEM ser hunden som varit en iakttagare av våldet, eller en räddare som gått emellan hundägare och förövare, där hunden själv skadas. VEM hjälper hunden? Orkar ägaren göra det, som själv är misshandlad? finns det någon person i hennes omgivning som hjälper hunden? som inte tittar bort, som vågar se-vågar fråga, agera och erbjuda hjälp.

En hund som är utsatt för våld eller är i en hotfull miljö och/eller där våld förekommer, blir en mycket stressad och otrygg hund, eller så blir hunden traumatiserad. Våldet blir en stressutlösande faktor för hunden, som akut smärta, eller att hotet om våld gör så att hundens kropp sätts i alarmberedskap.

Lägg till sömnbrist i dessa situationer och de plötsliga förändringarna i hemmiljön, som sker när mannen börjar misshandla kvinnan, barn om de finns med i bilden och/eller hunden, som nu befinner sig i en total utsatthet. En stark rädsla, där hunden far illa, hunden kan inte fly undan, det finns inget beskydd för hunden. All kommunikation är sönderfallen mellan människa och hund, tilliten är svårt skadad.

 

Hunden visar starka symtom på stress, som nervositet, är lättskrämd, stark rastlöshet går, springer fram och tillbaka, kan inte slappna av. Hunden kan överreagera på händelser, kissa på sig vid höga ljud, strykrädda, kan inte vara ensamma, kan bli aggresiv vid trängdhet. Ytterligare ett av många symtom på stress är från hundens mage, i form av diarre och kräkningar, hunden ger ett allmänt intryck av att se sjuk ut, svans mellan benen, och förmodligen är den sjuk.

 

Alla verksamheter som möter djur och människor, där det visar sig att våld förekommer, skulle vara en självklarhet i de bästa av världar att frågorna skulle komma, som synliggör våldet hos kvinnan, och att kopplingen  görs- Att där det finns våld i relationer, där kan våld finnas-utövas också på familjens djur och barn. Att kunna vidga perspektivet, när den våldsutsatta kvinnan behöver stöd och hjälp, fråga också om det finns djur i hushållet, eller om det finns djur kvar i hemmet, behöver djuret också skydd.

Kontakta djurskyddsinspektörerna på Länsstyrelsen eller VOOV.nu som hjälper till att förmedla jourhem för hunden/djuret, så att kvinnan kan komma själv till ett skyddat boende.

För tyvärr så finns det inte många skyddade boende som tar emot kvinnan och hennes hund.

Vid polisanmälan så ska naturligtvis djurets utsatthet också komma med. Att utreda djurets situation. Åklagaren ska vara ajour med djurskyddslagen och ta upp hot och våld mot djuret i åtalet. Ett besöksförbud som gäller förövaren ska ju naturligtvis omfatta hunden.

Skyddet vilar på de ideella organisationerna idag och skulle också vara på kommunal och regional nivå i form av djurstall där hunden kunde vara, helst boende tillsammans med djurägaren. 

För vem/vilka är hundens bästa vänner i dessa situationer, när hunden alltid vill vara människans bästa vän. 

 Publicerad på Morrr.com- 2017

23. jun, 2018

Att börja med viltspår, och början till att hunden blir en skicklig eftersökshund, läs mer under Att träna viltspår.

21. jun, 2018

VOOV är ett riksförbund med flera olika lokalföreningar i Sverige och som står för: Veterinär omtanke om våldsutsatta, syftet är att underlätta för den som är utsatt för våld i en relation och har husdjur, genom att hjälpa till att förmedla tillfälliga jourhem för husdjuret, under tiden djurägaren, den våldsutsatte lever i skyddat boende. Kontakten förmedlas via socialtjänst, polis, brottsofferjourer, kvinnojourer. Ge information om att VOOV finns för de som behöver det.
Så att den som är utsatt för våldet kan lämna det bakom sig, och samtidigt ge sin djurvän ett jourhem fritt från våld. Istället för att husdjuret blir kvar hos våldsutövaren OCH det är långt ifrån någon bra lösning, rimmar väldigt illa med att ge djurskydd för husdjuret.

Läs mer på www.VOOV.nu vill du engagera dig som privatperson så finns möjligheten till det, eller stöd Voov som företag behövs alltid vettigt folk, OCH det är inte bara veterinärer som ingår i Voov. Gör en fin insats för djuren som blir utsatta för våld och/eller hot där våld förekommer i nära relationer, genom att samverka och bygga upp fler VOOV med jourhem för de våldsutsattas husdjur.
www.voov.nu https://www.facebook.com/voov.nu

9. jun, 2018

Ge rätt och bra förutsättningar till din hund så att det blir en glädjefylld sommar som visar att din hund mår bra i sol och värme. Jag börjar med- att om hunden gillar vatten, och också vill bada, så är det både kul och svalkande. Sedan kan man som jag gjorde mycket med Izza på fotot, vattenapportera, simträna, men också bara bada och ha kul, förresten min hund var väldigt värmekänslig på sommaren och skulle vi kunna gå promenader, så fick hon alltid börja med att ha badat/simmat innan, då funkade promenaden. Men nu är det så att hundar både tråkigt sorgligt och onödigt drunknar varje år och till följd av att hunden kommer för långt ut i vattnet, och inte orkar ta sig tillbaka eller om det finns strömmar ute i vattnet och sugs ut i dem. Om du ska låta hunden simma/bada så ha en flytväst på hunden med funktionen där du kan fästa en långlina - en billig livförsäkring fast innan du ska börja med det ,så bör du ha tränat med hunden i vatten och långlinan så att hunden är van vid linan och inte trasslar in sig i den. Jag lät mina hundar simma alltid parallellt med strandkanten. Inte rakt ut, men vid ett tillfälle så skulle hon ut och simma efter änderna som var rätt långt ut, och där var det "tur" att hon var lyhörd och lyssnade på min inkallning och dessutom var hon en van och stark "simmare" så hon simmade tillbaka, så det är lätt hänt att olyckor kan ske om man inte tänker sig för och åter igen ge de bästa förutsättningar till sin hund OCH det vill man ju, annat vore ju konstigt.

Algblomning som sker både i insjöar och i havsvatten, blågröntbrunt till färg och rätt geggigt, är ett gift för hunden att bada i och/eller dricka, hunden dör av förgiftningen, ger nervskador, leverskador. Direkt till veterinären eller kolla läget i vattnet innan hunden får bada- så är det en lätt livförsäkring.

Huggormarna biter hunden i tassar, ben, huvud och nos. Finns mycket i skärgården, skogen, ibland in på tomter. Blir din hund biten så ska hunden vara i stillhet för att inte giftet ska spridas mer som det gör i rörelse. Snabbt till veterinären, fortf. lite olika uppfattning av veterinärer om att ha cortison till hands och ge hunden. Jag hade det speciellt när vi var ute och spårade i skogen, ville inte vara utan, sedan under värsta tiden, då det är huggormstider så är det bra att ha hunden i koppel under promenaden, då har du koll som hundägare vad som rör sig i buskar och snår :) min första hund blev huggormsbiten ute i skärgården, ute på tomten, hon blev väldigt illa biten, eller rättare sagt det var mycket gift som ormen hade, hon blev biten både i tassen och nosen, så huvudet, nosen blev som en mindre fotboll, när vi skulle in till veterinären, så hittade vi henne inte först, när vi upptäckte henne så hade hon tagit sig in långt under husgrunden, för att hon förmodligen kände att hon skulle dö, usch så hemskt det var, och vilket jobb med tiden som tickade på att få ut henne därifrån, tills slut lyckades vi och kunde komma in till veterinären, som inte gav oss något större hopp, men hon fick behandling och mirakel hände hon kryade på sig utan en endaste komplikation av giftet, och levde tills hon blev 13 år.
Låt din hund inte bita någon padda, det är inte dödligt, men hunden blir rejält sjuk och då är det veterinären som gäller isf.

Åter igen NOLL hundar i varma bilar, spelar ingen roll om bilen står i skugga eller solsken OCH du ska "bara" göra något som går fort, finns inte en endast ursäkt, skäl till att lämna hunden i bilen sommartid. Ta ditt ansvar som hundägare. Enkelt som så.

Våteksem/hot spot som är väldigt vanligt på badhundarna med tjock underull, bildas utav fukt och hundens egna hudbakterier, och ev. småsår i huden bildas på speciella utsatta ställen på kroppen, som hals, runt öron, ljumskar, svans. Ett sätt är att handdukstorka dessa ställen för att undgå våteksem, mina hundar har haft det gånger fler, veterinärbesök för behandling, dessutom så dök min hund, hon gillade att stoppa ner huvudet under vattnet, så efter många badsäsonger så fick hon oftast öroninflammation som behandlades av veterinär så tänk på det, kolla öronen, bildas fukt många gånger.
Badhundar som blir kalla, och det ska de helst inte bli kan få vattensvans, blir som en förlamning i svansen och den hänger rakt ner och det är smärtsamt för hunden, åter igen veterinärbehandling för smärtstillande.

Kolla hunden, kamma igenom pälsen så att inte krypen/fästingarna sätter sig och kan ge sjukdomar, använd fästingmedel helst giftfritt och utan kemikalier. Nu kan hunden bli borrelia vaccinerad. Mycket bra.
Låt din hund inte äta sniglar hu va äckligt måste jag säga. För sniglarna kan sprida parasiter som lungmask och fransk hjärtmask, avmaska hunden om den fått i sig snigel och åter igen prata med veterinären, dom måste ju ha högsäsong på sommaren :) hua tänk de som tycker att sniglar är en delikatess att äta nu menar jag dem i människo gestalt., och kanske det inte är riktigt samma sniglar som hunden lyckas äta.

Rävskabben, rullar hunden sig där en smittad räv varit så kan hunden få rävskabben, och det ger intensiv klåda, behandling finns hos veterinär.
Va inte ute och cykla med din hund på dan, när det är som varmast, utan det ska isf. ske tidig morgon eller kväll, för din hund kan få värmekollaps, eftersom en hund kan inte svettas som en människa. Det är en hund och som hundägare är det mycket bra att veta/lära sig hur en hund svettas, och förstå därav att en hund blir lätt överhettad.
Jordgetingar, getingar, bin, och deras stick kan göra din hund väldigt sjuk, med kräkningar, svullnad, åter igen kan veterinärbehandling vara aktuell.
Som tur hade jag cortison tabletter som jag nämnt, när min hund blev stucken av jordgetingar, slöa och stickiga var dem i slutet av sommaren, hon blev stucken av tre stycken innan vi kunde ta oss därifrån, då spottade hon ut en död jordgeting från munnen, som tur hade hon inte blivit stucken i mun, däremot i tassen och ovanför ögat. Raka vägen hem där hon fick cortisontabletterna, för hon blev rätt påverkad av sticken, men efter några timmar så hade hon kryat på sig.
Så med andra ord försök att skydda din hund så långt det går, och inprogrammera telefonnr i mobilen till både djurambulansen och veterinären.
Ha det bra och kul ute i sol och värme med din hund på bästa sätt. och med de rätta förutsättningar så långt det går.

2. jun, 2018

 Värmen fortsätter och alla dessa personer som själva verkar drabbade av värmen, eller? de agerar som de inte kan tänka, känna. Tyvärr, för att lämna sin hund i en bil nu när värmen fortsätter,  är att utsätta sin vän för livsfara, dessutom så vill man nog inte sin vän sitt bästa eller hur? annars så skulle inte situationen uppkomma. Du har rätten/lagen på din sida att krossa rutan om du ser att hunden far illa inne i bilen, att läget är AKUT, med hunden och det är när hunden flämtar mycket, är stressad, och till och med medvetslös., då är det riktigt illa, Hunden är i nöd med fara för sitt liv, och du som privatperson har Enl Brottsbalken 24 kap 4 paragrafen rätt att slå sönder rutan och om nu inte någon av  bildörrarna är öppen, och få ut djuret/hunden så snabbt som möjligt. Nöd betyder enl lagparagrafen när liv,hälsa eller egendom är under hot/fara.

Men innan dess om det hinns, ring polisen 112 vid det akuta, annars 114 14 OCH fråga när de kan komma? skriv eller fota regnr, sms,a regnr till Transportstyrelsen och få ägaruppgifter. Och är det så att bilen står utanför en affär, ta regnr och be personal ropa ut i högtalaren att personen måste ta hand om sin hund Om det är så att hunden inte är i total fara och behöver omedelbar hjälp, för då är det naturligtvis ett agerande som gäller för att komma hunden till undsättning, fota snabbt situationen, ha gärna ett vittne också som kan intyga att hunden är i fara och börja agera när det är AKUT, för det blir det snabbt för en hund i en bil med värme, varje år dör hundar av värmeslag, helt i onödan, för att inte hundägaren vet bättre, sorgligt- överhettning kan ge allvarliga inre skador, på hjärta, hjärna, tarmar, lever och njurar, visst det gäller också åt det andra hållet också med kalla bilar, men nu håller jag mig till värmen, har du kunskapen som hundägare? ibland är det som vissa hundägare inte har fattat vad en hund är och hur den  ska tas om hand på det bästa sätt. En hund kan INTE svettas på samma sätt som en människa, de blir lätt!!!! överhettade, även vid lägre temperaturer. det räcker inte med att veva ner rutan., som en del verkar inbilla sig. När personen/ägaren gör det smaklösa med att lämna hunden i en varm bil och ska uträtta ärenden.

Enl. Svenska Kennelklubben så ser det ut så här vid värme och hur snabbt temeraturen går upp i en bil och då också för den stackars hunden, som blir totalt utlämnad, att dö av överhettning om det vill sig illa.

Tid på dag     Temperatur/ute    Väder    Temperatur i bilen

 8.30                 14 grader          skugga          19 grader

 9.30                 18 grader           skugga         38 grader

10.30                 20 grader           blandat        47  grader

11.10                 20 grader             sol             57 grader försök också med blöta handdukar eller dusch på trampdynor, pälsen, huvudet. Inte is för att kyla hunden, kan bli skador på hud. sedan raka vägen till djursjukhus eller veterinärmottagning.

Så lämna aldrig en hund i en bil för att uträtta patetiska ärenden, hur snabbt det än planeras att vara.

12.00                 23 grader             sol             62 grader

13.30                 22 grader             sol             85 grader

Ser du hur snabbt det ändrar sig i temperaturen, till något som inte ett djur/hundar som det för det mesta gäller ska utsättas för. 

Om nu dörrarna skulle vara låsta, så försöker du hitta ett spetsigt föremål för att lättast kunna slå sönder bilrutan, och försök att inte krossa rutan närmast hunden. Få ut hunden snabbt och om det finns möjlighet erbjud hunden vatten Om hunden orkar dricka själv, gör den inte det så är det veterinärvård som gäller.