16. sep, 2017

Ett speciellt eftersök

En av många uppgifter en rutinerad duktig eftersökshund kan ha, är att bistå med att spåra fram kid/en när en viltolycka skett och mamma rådjurs (get) dött. Det var vad som hände oss, mig och min hund när vi fick uppdraget--Efter vi gjort/gått ett viltspårprov som var upptill 24 timmar gammalt. Strax därefter började det skarpa eftersöket för oss som eftersöksekipage. Uppdraget var att spåra fram kid(en) och "söka av" så att det var tomt på kiden i skogsområdet. 

Men jag tar det från början denna på sätt och vis solskenshistoria, för rådjurskidet.

En utbildad eftersökshund är en hund som är skicklig på att spåra, och att dess förare kan läsa sin hund. Dessutom ska de bägge, hund och förare ha ett bra samarbete med varann, vara ett effektivt eftersöksekipage, för att kunna lösa eftersöket med ett lyckat resultat.

En duktig eftersökshund ska de som bedriver klövviltsjakt ha tillgång till inom 2 timmar enligt lagen.

En rutinerad eftersökshund uppgifter är att när ett ex. rådjur eller älg blir skottskadat av jägaren/skytten så ska en eftersökshund sättas in för att spåra fram och djuret blir avlivat, och det är för att djuret ska slippa ett onödigt lidande.

En komplett eftersökshund ska kunna allt från att spåra, springa ifatt och ställa djuret eller avliva djuret till att rapportera eller ge dödviltskällning. 

När det är viltolyckor så har polisen huvudansvaret till att en eftersökshund kommer på plats, eller att en viltvårdare hjälper till att få fram en eftersökshund.

En eftersökshund ska klara av att sortera många dofter, andra människor och hundar och djur som trampat runt i spåret, (flyktvägen) hunden ska klara att koncentrera sig ibland flera kilometrar, i starkt solsken och värme eller i hällregn, då dofter/spårdelar kan regna bort.

För mig och min hund började det den varma försommarkvällen i juni med, att jag och min eminenta spårhund gick ett rörligt officielt spårprov, som vi gjort rätt många gånger, dels för att hålla motivationen uppe på konstlade spår (viltspårprov) och även som en rolig tävlingsform, lika många gånger kunde vi tävla på de ordinarie viltspårproven också, och i de klasserna är/kan spåren vara upp till 24 timmar gamla.

När vi gått spåret med bra resultat så hände viltolyckan, och domaren som också arbetade som viltvårdare satte in oss på en gång på det skarpa eftersöket, han konstaterade att rådjursmamman hade så mycket mjölk i juvren så hon måste ha kid i närheten, därav uppdraget. Medans så hade det kommit en jägare till,som skulle ta hand om kidet/en när vårt eftersök var klart.

Sagt och gjort, vi började med det skarpa eftersöket, och det var att bland annat att börja med att ställa frågorna, från vilket håll rådjursgeten kom ifrån, det var väldigt mycket skog på bägge sidor av bilvägen. Hon kom därifrån blev svaret och en svepande arm, som visade ett håll utifrån skogen. 

Jag lät min hund söka av skogsområdet och lät honom gå ut i linan helt, tills jag läste av honom att han fick upp spåret, och spårningen började, sedan efter en kort stund så var eftersöket klart, min hund stoppade jag på c:a 20meter innan, där kidet var, och jägaren som gick med oss, tog hand om kidet. Vi fortsatte eftersöket en stund till för att veta om det bara var ett kid eller två, som det ofta kan vara, men det var bara ett.

Viltvårdaren konstaterade det också genom att säga, att hon var så liten så hon hade inte kunnat haft två kid. Nåvälan jägaren tog hem kidet och jag sa hej till kidet och hejdå, och ansåg att min hund var fantastisk.

Efter en månad så var vi och hälsade på hemma hos jägaren och hans familj, där kidet hade fått namnet Stina och skulle senare placeras ut, men nu var hon hemmastadd i soffan.

Bilden är därifrån när kidet Stina var c:a en månad

Ywonne Viklund   Publicerad på Morrr.com 13/2-17

Copyright © Hundbloggareywonneviklund.se