5. aug, 2017

Hundens behov och beteendebehov

Fördelarna med att komma närmare en hunds ursprung, är att hunden blir mer i harmoni och mår bra. Dessutom blir hunden av med onödig stress och samarbetet stärks mellan hund och människa. Hunden får utlopp för sitt naturliga beteende och behov.

 

Vad bör du veta som hundägare om hundens behov och beteende?

Först och främst rasens ursprung, dess historiska bakgrund. Hundrasens ursprungliga arbetsområden. Vilka uppgifter utförde rasen i begynnelsen, vilka generella egenskaper har rasen. Många gånger glöms den kunskapen bort av ägaren till hunden, eller att som hundköpare så vet man inte riktigt det, man är inte påläst på rasen. Bli inte förvånad om du har ex. en terrier och den visar skicklighet av att fånga sorkar, råttor, möss. För du har ju en gryt och råtthund med dess ursprunglighet.

 

Lika väl att veta vad som är lämplig träning för sin hund (ras) lika viktigt är det att veta vad som inte lämpar sig i träning för sin hund (ras).

 

Har du en retriever ras ska du helst inte ha någon kamp lek med hunden. För det kan förstöra retrieverns apporteringsarbete. Det naturliga mjuka bett i ett apporterande byte blir för hårt. Det blir skador på bytet, och det ska/får det inte bli. Tänk dig att en retriever ska vara så mjuk i munnen att den ska kunna apportera ett rått ägg utan att det blir skadat eller krasar och går sönder. Utan ägget ska avlämnas helt och fint till föraren. Många retrievers tycker också spontant om att bära, uppmuntra och låt den göra det.

 

Den kloka pudeln är en apporterande fågelhund som har passion för vattnet, som det inte talas så mycket om, men värt att veta.

 

Egentligen är det här kunskap att veta innan ett hundköp/valpköp vad för hundras köper jag och dess ursprungliga arbetsområden/uppgifter och köper du en blandras så är det alla raser som hunden har i sig, att ha vetskap om.

 

Men så ser inte verkligheten ut för alla hundar och hundägare, men man kan lära sig mer om sin hund (ras) ursprungliga arbetsuppgifter och de generella egenskaper och hur du tränar på ett positivt sätt, för att hunden ska få ett bra liv tillsammans med dig som ägare.

 

Hundens grundläggande behov som bra foder, sömn, vila, närhet, omvårdnad, skötsel, att hunden inte går och är sjuk, promenader/motion utgår jag ifrån i detta blogginlägg att den kunskapen finns.

 

Däremot så har hunden behov av social träning, ett socialt samspel med ägaren, genom en bra kommunikation, men social träning är också att få träffa andra hundar, små, stora, vuxna, valpar, andra människor, vuxna och barn och andra djurvarelser.

 

Hunden är ett flockdjur, och behöver sällskap och att vara med och  delaktig i sin familjeflock, så att det sociala samspelet fungerar väl. Att stärka det sociala samspelet och kommunikationen, kan vara samarbete genom jaktträning och/eller jakt med ägaren, eller man löser en annan slags arbetsuppgift tillsammans.

 

Hunden har behov av att miljötränas, för att bli trygg och kunna fungera i vårt samhälle och måbra i det. Miljöträning består bland annat av att åka tåg, tunnelbana, buss, båt, bil, vara i stadsmiljö, vara på landsbygd, olika slags ljud i samhället, olika slags underlag som finns både inomhus och utomhus, att hunden är trygg och har självförtroende till att förflytta sig på olika underlag. Som ex. kan det vara golv som är blanka, lite hala, eller underlag som är stabila, underlag som grus, gräs, asfalt osv. Fast allt är ju med en försiktighet i inlärningen så att hunden inte skadar sig på något sätt eller blir rädd.

 

Sedan kommer hundens behov av att få vara hund.

 

Att tillgodose hundens ursprungliga behov och beteende kan vara att träna/jobba med olika jaktbeteende hos hund, som sker genom att hunden får viltspåra, söka, spåra, apportera, bära, ställa vilt, skälla på vilt, vallning, smyga, springa--beroende på vad för ras du har och dess behov. De flesta raser kan göra det mesta, av det jag har räknat upp, men viktigt att tänka på är att anpassa träningen just för din hund och dess behov, för det var ju det här med att vissa raser är mer lämpade för vissa uppfigter än andra.

 

Träning av jaktbeteenden till vardags, gör att hunden får utlopp för sina ursprungliga instinkter och hunden får använda sin näsa i sin kombination med ett fantastiskt luktsinne. Allt görs under kontroll, med föraren/ägaren i kontakt, samarbete och lydnad.

Det ger en nöjd och mer lyhörd hund, så ge din hund en vardag som innehåller mer av det urspungliga beteendet.

Ywonne Viklund publicerad i Morrr.com 14/1-17

Copyright © Hundbloggareywonneviklund.se